Skip to main content

Teheran - un oras din 1001 de nopti

Rasfoind vechile cronici arabe, gasesti consemnata inca din secolul al XII-lea existenta acestui oras ai carui oameni s-au dovedit de-a lungul vremurilor mari iubitori de frumos. In zilele noastre noul si vechiul, minaretele stralucitoare si constructiile de sticla si beton, se amesteca intr-o prieteneasca rivalitate, niciuna neputand sa umbreasca farmecul celeilalte. Capitala Republicii Islamice Iran, Teheranul, este un oras imens, cu circa 7 milioane locuitori, asezat pe un platou intre muntii Elbutz si Desertul Kavir.

Cronicile amintite descriau orasul drept resedinta de vara preferata de membrii familiei regale si faptul ca era situat la 1200-1700 metri inaltime a facut din el un refugiu pentru cei ce fugeau din calea mongolilor. Cu ajutorul acestor imigranti, asezarea inverzita a devenit un centru comercial infloritor.

In 1780 Aga Mohammed Khan a ocupat toata Persia si si-a stabilit capitala la Teheran dupa ce s-a autointitulat sah, intemeind dinastia Kadjari. Orasul a ramas resedinta a familiei regale si sediu al guvernului regelui pana in 1979 cand, in urma revolutiei islamice, ultimul sah, Mohamed Reza Pahlavi, a fost obligat sa plece in exil.

Inaintea abdicarii se construise la ordinul sau un turn inalt de 45 metri pentru a sarbatori secole de monarhie. Turnul, in forma de y rasturnat a fost rebotezat „Turnul Libertatii” si se profileaza elegant pe fundalul fantastic cu crestele muntilor acoperite de zapada. In timpul condu-cerii ayatolahului Khomeini, aproape toate palatele regale au fost transformate in muzee. Vizitatorul ramane uimit de farmecul rafinat al saloanelor si de opulenta revarsata peste tot. Imparatul isi primea vizitatorii pe Tronul Soarelui sau pe Tronul Paunului, acesta din urma fiind preferat de Reza Pahlavi. Remarcabila este Sala Oglinzilor din Palatul Verde al carei tavan este acoperit cu un mozaic de oglinzi la care mesterii au lucrat 6 ani.

Tronul Soarelui a ramas in palatul Golestan dar Tronul Paunului, impodobit cu peste 26.000 de pietre pretioase este expus in Muzeul National al Bijuteriilor. Tot aici se afla coroana lui Reza Pahlavi in care sunt incrustate 3800 safire si 368 de perle, diadema imparatesei Farah cu 324 de diamante montate in platina si globul pamantesc de aur al imparatului, realizat din circa 4 kilograme de aur si peste 51.000 de pietre scumpe prin care sunt reprezentate diferitele arii geografice. 

Deosebit de animata este viata bazarului, cuprinzand mai mult de 10.000 de magazine, intesate de cele mai diferite marfuri. Este unul dintre cele mai mari bazaruri din spatiul oriental. Atmosfera orasului este acum calma, relaxata dar membrii ambasadei americane si-au sporit garzile neuitand perioada in care personalul de aici a fost tinut ostatic. Mausoleul ayatolahului Khomeini ramane locul preferat de pelerinaj al oamenilor de aici in zile de sarbatoare. Ingenuncheati pe covorasele de rugaciune, in fata sarcofagului, isi reinnoiesc juramintele. Este aici o credinta profunda intr-un viitor mai bun, asa cum si-l dor

Comments

Popular posts from this blog

Plutus Referral Code: V8qJRK. Get €10 with free Plutus Card.

  Plutus referral code :   V8qJRK   - get €10. You cab order your free Plutus debit card. The Plutus Card gives gives you a 3% crypto cashback on payments. Every user will furthermore receive at least 1 complimentary "perk." There are about 20 different "perks" that you can select from, and if you use your Plutus card to pay for any of them, you'll receive 100% cashback in Pluton (up to a maximum of £/€10 total). One benefit you can select is Spotify Premium, which is presently priced at €9,99 per month. You will get PLU worth €9.99 if you use your Plutus card to pay for this. After 45 days, this cashback is handed out. By staking a set amount of PLU or purchasing a Plutus subscription, you can receive additional benefits. When applying for a Plutus card, be sure to provide a referral link to receive an additional €10 bonus that will be paid to you in PLU after your card has been activated. Click here to use my Plutus referral link . Full disclosure: After you&#

Liquid Referral Code {rvKUy7f2766360}

 Liquid Referral Code: rvKUy7f2766360 Liquid Referral Code: rvKUy7f2766360 .  Earn 10% Back on Crypto Trades & 60% off on trading fee in exchange >> https://www.liquid.com/sign-up/?affiliate=rvKUy7f2766360 Liquid is a popular cryptocurrency exchange which lets you trade a wide range of cryptos on a professional and trusted trading platform. Below, you will find a referral code which you can register on Liquid.com with and get a 10% fee discount on your trades.

Tratamente stravechi cu oua si carne de prepelita

  In cele ce urmeaza, vom face referire la un leac suta la suta natural, de o factura cu totul aparte, dupa cum se va vedea. Raspundem pe aceasta cale si solicitarii cititorului nostru din Braila, domnul Constantin Iancu, dar recomandam oricarei persoane – tânara sau vârstnica, sanatoasa ori suferinda – sa nu ocoleasca acest remediu, cunoscut si recunoscut ca atare, de milenii.  Ani de zile, marile laboratoare de cercetare ale lumii, in special din Japonia, Franta, Anglia, Rusia, SUA, au studiat calitatile miraculoase ale carnii si oualor de prepelita, precum si efectele miraculoase pe care acestea le au asupra sanatatii oamenilor. Prepelitele au inceput sa fie domesticite in Europa, apoi in Coreea, China si Japonia, inca din anii 1300. Crescatorii japonezi le construiau colivii din lemn de santal si mahon, incrustat cu aur, argint, fildes si pietre pretioase. Si tot japonezii au fost cei care au inceput sa trateze diferite boli prin cure de carne si oua de prepelita. Vechii egipteni i